"Ik sta eigenlijk altijd AAN!"

Gepubliceerd op 10 januari 2025 om 10:34
Gevaar: altijd alert zijn

Altijd 'aan' staan: een overlevingsmechanisme uit het verleden

Veel vrouwen die in hun jeugd onveiligheid hebben ervaren, herkennen het gevoel van voortdurend alert zijn. Dit constante 'aan' staan was toen een noodzakelijke manier om met die onveilige situaties om te gaan. Je kón gewoon niet anders. Maar wat gebeurt er als je dit overlevingsmechanisme blijft gebruiken, ook nu het gevaar al lang weg is?

 

Waarom je lichaam zo reageert

Ons lichaam is gemaakt om ons te beschermen. Als er gevaar dreigt, schakelt het direct over naar een modus om te vechten, vluchten of bevriezen. Deze automatische reacties helpen je om te overleven in moeilijke situaties. Reuze handig én in sommige situaties zelfs noodzakelijk.

Maar als je lichaam, doordat je langdurig met stress of onveiligheid te maken hebt gehad, gewend is geraakt om altijd op scherp te staan, kan het lastig zijn om te ontspannen, zelfs als je nu veilig bent.

 

De gevolgen van altijd alert zijn

Constant alert zijn heeft een grote impact op je lichaam en geest. Je kunt je vaak moe, gespannen of onrustig voelen. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld gespannen nekspieren of een gejaagd gevoel in je borst.

Misschien vind je het moeilijk om te genieten van rust of om je écht verbonden te voelen met anderen. Je kunt moeilijk stil zitten en even niksen. Of je trekt je terug, omdat je je niet veilig voelt in het bijzijn van anderen. Het kan zelfs je relaties beïnvloeden, omdat vertrouwen en ontspanning moeilijker worden. Kortom: Het beïnvloedt een groot deel van je leven.


ontspannen met een boek

Hoe je hieruit kunt komen

Dit lijkt misschien onmogelijk voor je. Deze overlevingsmodus heb je je hele leven al, dus je weet  misschien niet eens dat het anders kan. Toch kan het ook jou lukken om weer een stukje ontspanning te ervaren.

De eerste stap is erkennen dat je lichaam in deze overlevingsstand staat. Door bewust momenten van rust te zoeken en te leren luisteren naar de signalen van je lichaam, kun je langzaam uit deze constante alertheid komen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of bewegingen die je helpen je lijf te ontspannen. Ook kan het helpen om hierover te praten met iemand die je vertrouwt of met een professional die je hierbij kan begeleiden.

 

Meer lezen?

Als je benieuwd bent hoe heftige gebeurtenissen invloed hebben op je brein en gedrag, lees dan mijn blog hierover: Wat heftige gebeurtenissen doen met je brein.

Herstellen van altijd 'aan' staan is een proces. Het vraagt tijd, geduld en liefde voor jezelf, maar het is mogelijk om weer een leven te leiden waarin ontspanning en verbinding een plek krijgen.

 

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken?

Plan dan een Gratis Online Groeisessie bij me in, waarin ik je alvast drie tips geef om mee aan de slag te gaan én waarin ik je vertel wat ik nog meer voor je kan betekenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.