Hoe herken je jouw triggers in een relatie?

Gepubliceerd op 17 mei 2024 om 10:37

Iedere relatie kent zijn ups en downs.

Sommige dagen lijken perfect te gaan, waarbij je elkaar goed kunt vinden.

En soms heb je van die dagen die alleen maar gevuld zijn met spanningen en miscommunicatie, waardoor je denkt: "Passen we nog wel bij elkaar?"

 

Een belangrijke factor die vaak bijdraagt aan deze spanningen zijn emotionele triggers.

Maar wat zijn triggers precies en hoe kun je er op een gezonde manier mee omgaan in een relatie?

In dit blog gaan we hier dieper op in.

 

Wat zijn emotionele triggers?

Emotionele triggers zijn gebeurtenissen, woorden, gebaren of situaties die intense emotionele reacties oproepen. Deze reacties staan vaak niet in verhouding tot de gebeurtenis zelf en zijn meestal ontstaan door eerdere ervaringen of trauma’s. In een relatie kunnen deze triggers variëren van klein, zoals een bepaalde toon van stem, tot groot, zoals een specifieke gebeurtenis.

Bijvoorbeeld, als je partner vergeet om iets belangrijks te doen en dit bij jou een gevoel van verlatenheid oproept, dan kan dit een trigger zijn die teruggaat naar een tijd waarin je je vaak genegeerd voelde. Hierdoor voel je je onveilig en reageer je eigenlijk uit zelfbescherming op een bepaalde manier naar je partner.

 

Veelvoorkomende triggers in relaties

Veel triggers komen dus voort uit eerdere ervaringen. Een paar voorbeelden:

  1. Verwaarlozing of vergeten: Het gevoel dat je partner je negeert of niet genoeg aandacht besteedt aan jouw behoeften.
  2. Ontrouw of jaloezie: Een sterk emotioneel antwoord op situaties die je gevoel van vertrouwen en veiligheid bedreigen.
  3. Kritiek of afwijzing: Zelfs constructieve kritiek kan soms een diepe wond aanraken en een gevoel van waardeloosheid naar boven brengen.
  4. Controle of machteloosheid: Situaties waarin je je gecontroleerd voelt of juist machteloos, kunnen herinneringen aan eerdere ervaringen van controle verlies oproepen.

 

Hoe herken je jouw triggers?

Het herkennen van je eigen triggers is de eerste stap naar het grip krijgen hierop.

Enkele tips om je op weg te helpen:

    1. Zelfbewustzijn: Neem de tijd om te reflecteren op je reacties in verschillende situaties. Welke gebeurtenissen roepen een sterke emotionele reactie bij je op?
    2. Patronen herkennen: Probeer patronen te ontdekken in je emotionele reacties. Zijn er terugkerende thema’s of situaties die je keer op keer uit balans brengen?
    3. Luister naar je lichaam: Vaak reageert ons lichaam sneller dan ons verstand. Let op lichamelijke signalen zoals een versnelde hartslag, gespannen spieren of een knoop in je maag.

In dit blog vertel ik meer over hoe jouw brein en lichaam reageren op stress/triggers.

 

Hoe ga je om met triggers in een relatie?

    1. Communicatie: Praat openlijk met je partner over je triggers. Het kan moeilijk zijn, maar door je gevoelens te delen, creëer je een basis van begrip en empathie.
    2. Grenzen Stellen: Leer je grenzen herkennen en communiceer ze met je partner. Laat je partner weten wat je nodig hebt om je veilig te voelen.
    3. Zelfregulatie: Werk aan technieken om jezelf te kalmeren wanneer je getriggerd wordt. Dit kan met behulp van ademhalingsoefeningen, zintuigoefeningen of andere vormen van zelfzorg omvatten. Bijvoorbeeld een wandeling in de natuur, of wat afleiding zoeken. Deze oefeningen helpen je op weg.
    4. Therapie: Overweeg professionele hulp als je merkt dat je triggers een grote impact hebben op je relatie. Een therapeut kan je helpen om diepgewortelde problemen aan te pakken en gezonde coping mechanismen te ontwikkelen. Ik wil je hier graag bij helpen.

 

Het belang van empathie en geduld

Het omgaan met triggers, zowel die van jezelf als die van je partner, vereist empathie en geduld. Begrijp dat triggers vaak voortkomen uit oud zeer en niet altijd logisch zijn in de context van de huidige relatie. Door een ondersteunende en begripvolle houding aan te nemen, kun je samen met je partner werken aan een gezondere, meer veerkrachtige relatie.

 

Conclusie

Triggers in een relatie kunnen uitdagend zijn, maar ze bieden ook een kans voor groei en diepere verbinding. Door jezelf bewust te worden van je eigen triggers en die van je partner, hierover open te communiceren, en te werken aan zelfregulatie en empathie, kun je leren om op een constructieve manier met deze emotionele reacties om te gaan. Uiteindelijk zal dit niet alleen je relatie versterken, maar ook je persoonlijke welzijn verbeteren.

 

Hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit blog behoefte aan een gesprek hierover? Neem dan contact met me op via de contactpagina. Of maak een afspraak voor een Gratis Groeisessie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.